Rabu, 17 Mei 2023 Lembaga Penjamin Mutu STKIP Persada Khatulistiwa Sintang melaksanakan Studi Banding dan Benchmarking ke Bahagian Penjaminan Kualiti Akademik Universiti Malaysia Serawak. Kunjungan Studi Banding dan Benchmarking dari LPM STKIP Persada Khatulistiwa diwakili oleh Kepala LPM (Anna Marganingsih, S.E., M.Pd.) dan Staf LPM (Ferdinanda Itu Meo, M.Pd.), disambut dengan baik oleh Tim Bahagian Penjaminan Kualiti Akademik Universiti Malaysia Serawak yang beranggotakan 11 orang diketuai oleh DR. Hamimah Ujir.
Dalam Studi Banding dan Benchmarking tersebut, didiskusikan berbagai pengalaman penjaminan mutu di perguruan tinggi masing-masing, upaya membangun budaya mutu serta upaya menciptakan sinergi penjaminan mutu pada level perguruan tinggi dan unit-unit di bawahnya melalui Gugus Kendali Mutu.
Pada kesempatan itu, kepala LPM STKIP Persada Khatulistiwa dan Ketua Bahagian Penjaminan Kualiti Akademik Universiti Malaysia Serawak juga menandatangani Implementation Arrangement antara Lembaga Penjamin Mutu STKIP Persada Khatulistiwa Sintang dan Bahagian Penjaminan Kualiti Akademik Universiti Malaysia Serawak.